Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009

Στο 'μάτι του κυκλώνα' ο πλανητάρχης



Αφήνω πίσω μου για λίγο την μικρή Ελλάδα, για να μιλήσω για μια χώρα πολύ μεγαλύτερη.(σε έκταση και χρήμα!)
Θα αναφερθώ σε αυτήν μου την ανάρτηση στον τόπο που γέννησε τον ΄επιστημονικό ΄ καπιταλισμό, δηλαδή την πραγματικότητα...και αυτή δεν είναι άλλη από τις Η.Π.Α (Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής).
Με τον ερχομό του επόμενου μήνα, συμπληρώνεται ένας χρόνος σχεδόν(παρά κάτι μέρες) από την εκλογή του Αφρο-Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. Μέσα από την εκλογική διαδικασία των πολιτών υπό το εξαιρετικά πολύπλοκο εκλογικό σύστημα της Αμερικής, εξελέγη ο νέος πρόεδρος της. Συγχρόνως, όμως, εξελέγη και μια νέα φυσιογνωμία, που αφορά τον καθέναν πάνω σε τούτο τον πλανήτη, δηλαδή ο νέος μας πλανητάρχης.


O κ.Ομπάμα (από δω και πέρα κ.Ο) συγκέντρωσε πάνω του τα βλέμματα πολλών, σχεδόν όλων, τόσο από την Αμερική όσο και από τον υπόλοιπο κόσμο. Η δημοτικότητα του είχε ανέβει στα ύψη, είχε αγγίξει σχεδόν τους ουρανούς, και ο κόσμος είδε στα μάτια του τον νέο του σωτήρα. Τόσος μεγάλος ήταν ο ενθουσιασμός για έναν άνθρωπο πάνω στην γη ώστε πολλοί ΄βαθέως σκεπτόμενοι' αναλυτές, θεώρησαν πως ο κ. Ο είναι ο Αντίχριστος. (sic)
Τον πανικό κατάφερε να καταλαγιάσουν οι διάφοροι κληρικοί αλλά και ο κ.Λιακόπουλος μέσα από την εκπομπή του ''Δυνατά και Ελληνικά'' ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά πως: ''ο Αντίχριστος δεν θα είναι μαύρος''! .Οπότε δεν αγχωνόμαστε για αυτό ακόμη.


Εκείνο το οποίο πρέπει να μας απασχολεί είναι κατά πόσο ο κ.Ο έχει φέρει εις πέρας τον προγραμματικό του σχεδιασμό τον οποίο είχε διατυπώσει πριν από την εκλογή του.
Για αυτό χρήσιμο είναι να αναφέρουμε ορισμένες από τις προγραμματικές του προτάσεις που συναποτελούσαν τον σχεδιασμό του αυτόν.
Ο Δημοκρατικός υποψήφιος, όντας περισσότερο διπλωμάτης εν συγκρίσει με τον αντίπαλο του Τζων Μακέιν, θεωρούσε τις εκλογές αυτές: ''εκλογές για την Αμερική'', όπως ο ίδιος χαρακτηριστικά δήλωνε. Έτσι θα σχολιάσω αρχικά ότι αφορά στα εσωτερικά ζητήματα της Αμερικής καθώς και την ανάλογη διαχείριση τους από τον νέο πρόεδρο της.

Πρώτον και σπουδαιότερον, είναι η οικονομία για την οποία γίνονται και πολλές συζητήσεις στις μέρες μας. Αξίζει να αναφέρουμε εδώ ότι ο κ.Ο, είχε ταχθεί υπέρ της άμεσης περικοπής της φορολογίας προς ορισμένες επιχειρήσεις, ώστε να αντιμετωπιστεί η παρούσα κρίση. Μέχρι στιγμής η κρίση όχι μόνο δεν έχει αντιμετωπιστεί στην Αμερική, αλλά έχει επεκταθεί και παγκοσμίως.! Επιπρόσθετα, εγγυήθηκε την αντιμετώπιση της έλλειψης επαρκών ελέγχων στις μεγάλες επιχειρήσεις, γεγονός που θεωρούσε υπεύθυνο για την κρίση. Φαίνεται όμως για άλλη μια φορά πως ούτε ο πρόεδρος των Η.Π.Α μπορεί να επέμβει στον οικονομικό προγραμματισμό των κολοσσιαίων αυτών επιχειρήσεων.
Όσον αφορά ορισμένα από τα μέτρα που εφήρμοσε ήταν επιγραμματικά: πρώτον, το σχέδιο Πόλσον για την προστασία των φορολογουμένων και δεύτερον ο διπλασιασμός του ποσού (και όχι του ποσοστού) των εγγυητικών δανείων που ψήφισε το Κογκρέσο για την ενίσχυση της αυτοκινητοβιομηχανίας. Είχε τονίσει πως το προγραμματικό του σχέδιο για την ενίσχυση της οικονομίας, ανέρχεται στα 175 δισεκατομμύρια δολάρια!

Aκόμη, όσον αφορά το σύστημα υγείας, ο κ.Ο είχε προτείνει την επιδότηση των εισοδηματικά ασθενέστερων τάξεων καθώς επίσης και την δυνατότητα μεταφοράς της ασφάλισης κατά την αλλαγή εργασίας. (τίποτα μέχρι τώρα!)
Για τις αμβλώσεις είχε ταχθεί υπέρ του δικαιώματος επιλογής των γυναικών και για την οπλοκατοχή ήταν και πάλι υπέρ της υιοθέτησης μέτρων για τον περιορισμό της. (τίποτα μέχρι τώρα!). Σε συνδυασμό,τέλος, των όσων ειπώθηκαν παραπάνω, με την μόλυνση του περιβάλλοντος και τις κλιματικές αλλαγές (ευθύνη έχει η βιομηχανική παραγωγή των τεράστιων επιχειρήσεων της Αμερικής για τις οποίες έγινε λόγος πιο πάνω) για τα οποία βλέπουμε μέχρι τώρα μόνο συζητήσεις και όχι πρακτικές εφαρμογές, έχουμε μια γενική εικόνα του νέου προέδρου των Η.Π.Α, ο οποίος φαίνεται αρκετά άτολμος στο να προβεί σε ενέργειες.


Πάμε τώρα στα εξωτερικά θέματα της Αμερικής του σήμερα, για να εξετάσουμε τις ''κινήσεις'' του κ.Ο σε αυτόν τον τομέα.
Ο κ.Ο κατά την διάρκεια της προεκλογικής του περιόδου, είχε εκφράσει κάποιες θέσεις για τα βασικά ζητήματα. Πιο συγκεκριμένα ακόμη, επιθυμούσε την (προσέξτε) Εξάλειψη των πυρηνικών όπλων. ('.') (νομίζω πως δεν είναι ανάγκη καν να σχολιάσω περί του αν έχει γίνει κάποια καίρια και ουσιαστική κίνηση για την πραγματοποίηση αυτού του στόχου, τουλάχιστον μέχρι τώρα).

Όσον αφορά το Ιράκ , ο κ.Ο είχε πει πως θα αποσύρει ΌΛΑ τα στρατεύματά του σε διάστημα 16 μηνών από την εκλογή του ( μην ξεχνάμε πως ο Νοέμβρης θα είναι ο 12ος μήνας από την εκλογή του). Τώρα, η κίνηση του αυτή, το να στείλει δηλαδή άλλους 13.000 στρατιώτες στο Αφγανιστάν!! ήταν αυτό που έκρινε ο ίδιος σαν την πλέον αποτελεσματικότερη κίνηση για την πραγματοποίηση του στόχου αυτού?. Εγώ προσωπικά νομίζω πως δεν εντείνει τις προσπάθειες για αποχώρηση ολόκληρου του στρατού!, όπως ο ίδιος είχε υποσχεθεί και αν κάνω λάθος ας με διορθώσει κάποιος.. (?)

Παράλληλα, οι συζητήσεις που είχε πει πως επιβάλλονται να γίνουν με την Ρωσία και το Ιράν κυρίως για το θέμα των πυρηνικών, είναι κάτι (όπως και πάρα πολλά άλλα) που ακόμη προσδοκούμε από τον κ.Ο.

Το μόνο ίσως θετικό, που τουλάχιστον εγώ μπορώ να διακρίνω μέσα στην όλη νωχέλεια και ατολμία του κ.Ο, είναι ο περιορισμός της τρομοκρατίας και τα μέτρα που έχει λάβει για την αντιμετώπιση της Αλ Κάιντα τα οποία, όμως, ακόμα δεν είναι ολοκληρωμένα ούτε μπορούν να εγγυηθούν την απόλυτη ασφάλεια της ανθρωπότητας.
Η ευθύνη που φέρει ο Μπαράκ Ομπάμα, είναι μεγάλη και το έργο που έχει αφήσει ανολοκλήρωτο είναι ακόμα μεγαλύτερο. Είναι η ευθύνη που φέρει το όνομα του προέδρου των Η.Π.Α, το ''φορτίο'' του πλανητάρχη. Πιο σημαντικό, όμως, είναι η προσωπική θέληση του κάθε προέδρου να φέρει εις πέρας τους στόχους που θέτει και υποστηρίζει για να μπορέσει να κάνει κάτι σπουδαίο, κάτι 'μεγάλο' ώστε να γραφτεί στην ιστορία. Περιμένουμε, λοιπόν, πολύ περισσότερα από αυτόν τον πρόεδρο τον οποίον ο κόσμος μας εμπιστεύτηκε.

9 σχόλια:

  1. Πάνω στο θέμα των πυρηνικών πρέπει να έχει κάνει κάτι.Αλλά το πιο σημαντικό θέμα(το οικολογικό) θα δούμε πως θα το απαντήσει τώρα το Δεκέμβριο στην Κοπεγχάκη.Για να δούμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με τη Ρωσία έχει μιλήσει ο Ομπάμα ρε ανέγνωμο πιόνι...
    Επίσης θεωρείς ότι η εξάλειψη της Αλ Κάιντα μπορεί να εγγυηθεί την απόλυτη ασφάλεια της ανθρωπότητας? Και γενικά θεωρείς ότι με μέτρα μπορεί να εγγυηθεί κάποιος (ακόμα κι ένας μαύρος πλανητάρχης) την απόλυτη ασφάλεια της ανθρωπότητας?
    Μιλάς επίσης για προσωπική θέληση του κάθε προέδρου να διεκπαιρεώσει τις προγραμματικές του υποσχέσεις... Μακάρι να αρκούσε μόνο η θέληση. Απαιτείται ικανότητα και ομόνοια. Ικανότητα τόσο του προέδρου και του επιτελείου και ομόνοια ανάμεσα σε ρεπουμπλικάνους και δημοκρατικούς(αν αντιμετωπίσουμε την πολιτική μονοδιάστατα και απλοϊκά όπως εσύ).
    Πρόσεξε λιγάκι τι γράφεις και πώς το γράφεις...
    Βεβιασμένες κρίσεις και μεγαλοστομίες δε βοηθούν σε τίποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καταρχάς, να καλωσορίσω και να ευχαριστήσω και τους δύο σας που διαβάσατε και έπειτα σχολιάσατε την ανάρτησή μου.

    Ανώνυμε συγγραφέα θα απαντήσω σε σένα πρώτα λέγοντας σου πως το ''πρέπει να έχει κάνει κάτι'' για ένα θέμα τόσο ιδιαίτερα απαραίτητο δεν αρκεί σε καμία περίπτωση.Όσον αφορά το οικολογικό θέμα το οποίο αναφέρεις, έχω να σου πω ότι ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορεί να λυθεί είναι να μειωθούν οι ρυθμοί παραγωγής των Αμερικάνικων επιχειρήσεων, κάτι το οποίο είναι πρακτικά αδύνατο, όπως έχει φανεί και όλα αυτά τα χρόνια κατά τα οποία γίνονται συζητήσεις περί του θέματος. :)

    Ρε Syla, το γνωρίζω και γω πως έχει μιλήσει με την Ρωσία, όμως αυτό δεν μου λέει και κάτι επίσης...
    Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, περιμέναμε αρκετά για να λυθούν οι διαφορές των 2 μεγάλων δυνάμεων. Και όταν αυτές υποχώρησαν ως ένα βαθμό, το μόνο που βλέπουμε είναι συζητήσεις και όχι ενέργειες σε θέματα που αφορούν όλο τον κόσμο.Επομένως,και που μιλήσανε τι έγινε? Εάν δεν δούμε το αποτέλεσμα των περιβόητων αυτών συζητήσεων τότε ποιό και το νόημα να συζητούν.?
    Επίσης, ναι θεωρώ ότι η εξάλειψη της Αλ Κάιντα μπορεί να ενισχύσει την ασφάλεια της ανθρωπότητας. Όταν λέω απόλυτη, δεν εννοώ πως δεν θα υπάρχουν πλέον θύματα στον κόσμο μας.Εξάλλου αυτό είναι κάτι που κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί.
    Έπειτα, άλλο ΄΄κάποιος΄΄ και άλλο ο πλανητάρχης. Την ασφάλεια μπορεί να την εγγυηθεί ως ένα βαθμό όπως μπορεί να εγγυηθεί και την μη-ασφάλεια. Για την Αμερική μιλάμε, ευτυχώς ή δυστυχώς.
    Συνεχίζοντας,,,
    Μιλάω μόνο για θέληση στο συγκεκριμένο σημείο, επειδή η ικανότητά του κ.Ομπάμα είναι το θέμα για το οποίο πραγματεύομαι σε όλη μου την ανάρτηση. Άρα ίσως χρειάζεται να είσαι και συ λίγο πιο προσεκτικός στην ανάγνωσή σου!
    Επίσης αυτό που λές για ομόνοια των 2 παρατάξεων σίγουρα είναι κάτι το οποίο βοηθάει, όμως δύσκολα το συναντάμε στην πραγματικότητα.Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλες χώρες και στην Ελλάδα φυσικά. Άλλο πως θα θέλαμε να είναι κάτι, επειδή έτσι θα ήταν καλύτερα, και άλλο πως είναι.
    Τέλος αν θέλεις γίνε και λίγο πιο συγεκριμένος στα: ''(αν αντιμετωπίσουμε την πολιτική μονοδιάστατα και απλοϊκά όπως εσύ)'' και ''Πρόσεξε λιγάκι τι γράφεις και πώς το γράφεις...
    Βεβιασμένες κρίσεις και μεγαλοστομίες δε βοηθούν σε τίποτα.''. Εκτός αν σε κάλυψα με αυτά που είπα.

    Ευχαριστώ και πάλι και τους 2 σας και περιμένω και άλλα σχόλιά σας. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για να μειωθεί ο ρυθμός παραγωγής των αμερικάνικων εργοστασίων(να ξέρεις όμως η κίνα τώρα παράγει περισσότερο μόλυνση και όχι η αμερική)δεν χρειάζεται ένας καλός πρόεδρος η ένας πρόεδρος με αρχίδια(μόνο)αλλά και ένας λαός συνειδητοποιημένος.Στην αμερική δεν υπάρχουν και πολλά τέτοια άτομα άρα όσο καλές προθέσεις αν έχει ο πρόεδρος δεν φτάνουν.Επίσης τώρα καύλωσα και θα στα χώσω:p.Άμα εξαφανιστεί η Αλ κάιντα θα υπάρχει ασφάλεια νομίζεις?Η αλ κάιντα προκαλεί τον τρόμο?Μάλλον η κάθε χώρα στους πολίτες της.Μην ξεχνάς ότι υπάρχουν πάρα πολλές ενδείξεις ότι η 11/9 ήταν ίσως συνομωσία των αμερικανών για να δημιουργήσουν πρόφαση για τον πόλεμο.Και τέλος μην ξεχνάς ότι οι πολυεθνικές κάνουν κουμάντο και ο Ομπάμα ουσιαστικά είναι ανίσχυρος.Σκέψου πχ ότι άμα επιβάλει διάφορα μέτρα ο Ομπάμα που περιορίζουν την (ανεξέλγκτη) δράση τους,μπορεί αυτές να απολύσουν κόσμο για πλάκα και μετά ο Ομπάμα να έχει αντιμετωπίσει όλο αυτό.Άρα ουσιαστικά μην περιμένεις και πολλά από τον Ομπάμα και τον κάθε Ομπάμα(και τον Παπανδρέου ίσως).Προσπάθησε εσύ για κάτι καλό και να ελπίζεις σε μία συνειδητοποίηση των πολιτών.Τότε μόνο θα αλλάξει κάτι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γνωρίζω καλά ότι παντού πλέον (ας μην γελιόμαστε) κυβερνούν οι επιχειρήσεις και το χρήμα. Ο ρόλος του κάθε προσώπου που ΄κυβερνά΄ είναι καθαρά τυπικός. Όμως αν το δούμε έτσι τότε δεν υπάρχει διέξοδος απο την κρίση.
    Η συνειδητοποίηση των πολιτών είναι δύσκολο να λύσει τα προβλήματα, αφού οι περισσότεροι (ίσως και συ και γω) είναι βολεμένοι με το υπάρχον σύστημα. Πιστεύεις ότι όπως έχουν τώρα τα πράγματα, μπορεί να υπάρξει λύση σε αυτό ή προτείνεις και κάτι άλλο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εννοείται πως μπορεί να υπάρξει.Το θέμα είναι όμως τι λύση θα υπάρχει και από ποια σκοπιά και τι συμφέροντα θα εξυπηρετεί.Η λύση που δίνουν οι κυβερνήσεις προκειμένου να φύγουμε από την οικονομική ύφεση είναι λεφτά προς τις τράπεζες(για να ξαναγίνει αργότερα...).Η λύση που θα πρότεινε μία σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση θα ήταν να προσπαθήσουμε όχι για ριζική αλλαγή αλλά για κάτι καλύτερο.Η λύση που θα πρότεινε το ΚΚΕ είναι έξοδος από την ΕΕ,εθνικοποίηση ακόμα και των μυρμηγκιών,κατάργηση του κεφαλαίου και κρέμασμα των κεφαλαιοκρατών:p.Λύσεις υπάρχουν πάρα πολλές αλλά δύσκολα υλοποιήσιμες αλλά όχι αδύνατες,ειδικά άμα έχουν τον κόσμο στο πλευρό τους οι πολιτικοί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γεια σου

    πρώτη φορά από το μπλογκ σου, διάβασα τις αναρτήσεις σου μέχρι τώρα, δεν έχει τόσο σημασία σε αυτό το στάδιο της σκέψης σου αν συμφωνώ ή όχι, αυτό που έχει όμως μεγάλη σημασία και γιαυτό πρέπει να σε συγχαρώ είναι ότι σκέπτεσαι και αυτό είναι το σπουδαιότερο.

    Θα το πω με λύπη, σπανίζουν νέοι σαν εσένα

    καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμε συγγραφέα, το θέμα που μας αφορά όμως είναι από την μιά τι μπορεί να κάνει καλύτερο ο Ομπάμα και από την άλλη ο Παπανδρέου με το ΠΑ.ΣΟ.Κ του. Γιατί η πραγματικότητα αυτή είναι. Τουλάχιστον αυτή μοιάζει να είναι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αlexmil, σε ευχαριστώ που μπήκες στο μπλόγκ μου και διάβασες τις αναρτήσεις μου.

    Ο χρόνος για μένα φέτος είναι αρκετά πιεσμένος και είμαι αναγκασμένος να σκέφτομαι για πολλά (μαθήματα και όχι μόνο).
    Επομένως ότι περισσεύει το αφιερώνω στις αναρτήσεις μου.
    Θα συνεχίσω και με κάποιες ακόμα, πιστεύω,(αναρτήσεις) ώστε να βοηθήσω και σένα να βεβαιωθείς περί του αν συμφωνείς μαζί μου ή όχι.

    Για το αν σπανίζουν νέοι σαν και μένα δεν το ξέρω αλλά ούτε το νομίζω. Πάντως αν όντως είναι έτσι τότε ΝΑΙ είμαστε για λύπηση. Τω όντι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή